miercuri, 15 mai 2013

Tehnici de invatare



Tehnica Nr.1 Folosirea creioanelor şi pixurilor colorate
Scoate chiar acum câteva dintre notiţele tale. Ce este la fel în toate?
Pariez că este culoarea pixului sau creionului. Când ceva are o singură dimensiune pe o pagină întreagă, este greu să îndepărtezi segmente din fiecare pagină. În loc de aceasta, urmăreşte să foloseşti creioane şi pixuri colorate pentru a lua notiţe.
Aminteşte-ţi, fă din aceasta o rutină şi rezultate pozitive vor urma curând. Cât de curând?
În câteva ORE. Vei începe să ŞTII sau să SIMŢI ca şi când îţi poţi aminti mai mult, dar NIMIC nu se petrece decât dacă începi.
Cu cât poţi crea mai multe repere vizuale, cu atât mai uşor va fi să aminteşti informaţia mai târziu. Folosirea culorilor este cel mai simplu mod de a îmbunătăţi reamintirea. Când vei începe să experimentezi cu diferite culori, vei observa că unele funcţionează mai bine decât altele. Este posibil să preferi să foloseşti anumite culori pentru întrebuinţări specifice.
Îmi place să scriu corpul textului într-o altă culoare decât albastru, de obicei negru, cu evidenţieri de altă culoare. Întotdeauna corectez cu roşu dacă este necesar. Aceasta se datorează contrastului extrem pe care roşul şi negrul îl reprezintă. Vei sfârşi fiind în stare să îl găseşti mult mai uşor pe paginile tale cu notiţe în neorânduială.
Uneori, când studiez ceva pe care îl găsesc plictisitor, iau notiţe cu mov sau verde astfel încât să îmi rămână în minte – atunci când încerc să îmi amintesc ACEA temă, pot gândi în verde sau mov în loc să încerc să „o găsesc” printre albastru şi negru.
Tehnica Nr. 2 de învăţare care aduce succesul: Sublinierea şi accentuarea lucrurilor importante
Acesta este foarte important atunci când iei notiţe. Fii creativ şi explorează diferite variante. Sublinieri multiple, sublinieri simple, pătrate, cercuri şi umbre sunt eficiente în atragerea atenţiei asupra elementelor de importanţă crescândă sau definiţii.
Asigură-te totuşi că nu exagerezi aceasta sau această tehnică va deveni ineficientă.
Vei şti când vei ajunge la proporţia corectă de evidenţiere.
Vei şti, de asemenea, dacă este bine pentru tine să scrii notiţele MAI ÎNTÂI şi, apoi, să revii mai târziu pentru a le EVIDENŢIA. Am descoperit că ajută să o fac MAI TÂRZIU dacă am probleme în a-mi reaminti ceva. Dacă îmi pot aminti cu uşurinţă, nu evidenţiez.
Acesta este în mod special cazul NOPŢII DINAINTE DE EXAMEN. Ajută cu adevărat dacă evidenţierile nu se află acolo dinainte.
Tehnica Nr. 3 de învăţare care aduce succesul: Desenează diagrame, scheme şi grafice
Uneori, lucrurile nu pot fi comunicate în mod clar folosind doar cuvinte. Relaţii, cronologii, cauzalitate şi schimburi sunt dificil de exprimat în scris. Oricum, ele sunt uşor de ilustrat chiar şi pentru cei ca mine, care nu au talent la desen.
Aceste diagrame trebuie să includă culori şi alte reprezentări grafice, precum marcatori, săgeţi, umbre şi text în culori diferite. Punctele îngroşate merg şi ele – CHEIA este să îţi zdruncine MEMORIA – nu să câştigi un concurs de desen.
Nu uita că NIMENI nu îţi va vedea notiţele, ci numai tu!
Tehnica Nr.4 de învăţare, care aduce succesul: Folosirea foilor mari de hârtie
Eu folosesc foi mari care sunt ceva mai mici decât un A3 sau 11”x17”. Ideal ar fi să cumperi hârtie de imprimantă de stil vechi care sunt lipite una de alta şi care se vând în cutii de 5000 de foi, care costă 25$ – 30$. Este o investiţie grozavă, dacă ţii cont de faptul că te va ţine câţiva ani!
Îmi place natura continuă a hârtiei de imprimantă deoarece o pot „deschide” şi obţine diagrame mari pe o singură foaie care poate fi uşor împăturită şi revăzută în ultimul minut chiar înainte de examen.
Există unul sau două lucruri diferite pe care le fac cu aceste foi mari. Ori notez toate lucrurile importante dintr-un curs pe o singură foaie ori împart fiecare pagină pe un subiect, temă sau idee. Depinde cu adevărat doar de cursul pe care îl urmez.
Oricum, ambele sunt moduri grozave de a IMORTALIZA informaţia potrivită de care ai nevoie într-un FORMAT VIZUAL care este uşor de REAMINTIT.
De exemplu, am urmat recent un curs unde fiecare predare a fost redusă la o singură pagină plină. A reunit 17 capitole de carte şi 30 de articole academice. Fapt este că îţi vine mult mai uşor să revezi 15 pagini decât să recapitulezi mai mult de 500. Ceea ce în mod normal ia câteva ore de căutări este acum formatat pentru un succes facil obţinut în câteva minute.
Acum, vorbind serios, să creez aceste pagini este „distractiv” pentru mine. Ştiu că atunci când fac un exerciţiu, totul este depozitat în băncile mele de memorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu