miercuri, 15 mai 2013

Bojdeuca lui Ion Creanga






Cunoscuta si sub numele de "casa memoriala Ion Creanga" sau "casa Creanga“ provine de la numele lui Ion Creanga (1837-1889), cel mai mare, mai cunoscut si mai iubit povestitor roman, unde a trait din anul 1872 si pana la 31 decembrie 1889.
 Adresa: Str. Barbutiu Simion nr. 4
Imprejurimile: in Valea Plingerii, cartierul Ticaul de Sus, o ulicioara dosnica, "plina de noroi cind sint ploi mari si indelungate zise si putrede iar la seceta gemea colbul pe dinsa." 
Aspectul acestui vechi cartier al Iasului, la distanta doar de 1 kilometru de Piata Unirii (inima orasului), relieful abrupt iti creeaza impresia ca te afli intr-un sat departat. 
Data construirii: în 1830 de către Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor.
In perioada 1984-1989 la Bojdeuca Ion Creanga au avut loc lucrari complexe de consolidare a terenului, de amenajare a unui amfiteatru, in aer liber, de 250 de locuri, de construire a unei cladiri special gandita pentru a adaposti expozitia documentara "Viata si opera lui Creanga" si Biblioteca Bojdeucii, spatii de serviciu, depozit, camera pentru supraveghetoare, lucrari de restaurare si reorganizare ale muzeului "Bojdeuca Ion Creanga".
In aceste dati s-a avut in vedere pastrarea autenticitatii casei. In interior sunt expuse (in cele doua incaperi si in cerdac) numai obiectele originale care au apartinut povestitorului sau familiei sale.

In cladirea noua, inaugurata la 11 iunie 1989, sunt expuse carti, fotografii si documente care ilustreaza drumul vietii lui Ion Creanga: scolar, preot si invatator, activitatea de scriitor: Bucoavna - unul din primele abecedare; fotografia originala a scriitorului; carti care au apartinut "seminaristului" Ion Creanga; manualele didactice originale alcatuite de Ion Creanga;
Firesc, ea este pastrata si azi asa cum arata in anii 1872-1889. O casa cu doua incaperi mici, cu o prispa inspre nord, unde se afla si usa de intrare si un cerdac (o logie populara) cu deschidere generoasa spre orizontul dinspre rasarit sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari. Bojdeuca are patru ferestre cu ochiurile sub forma de cruce: doua aflandu-se de o parte si de alta a usii de la intrare si celelalte doua pe partea opusa a casei.
 Planul "bojdeucii" aminteste de structura tripartita a locuintei traditionale romanesti tipic taraneascane infatiseaza elemente caracteristice caselor populare de deal, cu accentul pus pe cerdacul (pridvorul) cu stalpi de lemn.
, modesta, cu cerdac, doua odaite si patru ferestre in forma de cruce cuprinzand o tinda la mijloc, iar incaperile situate de o parte si de alta a ei. In cazul de fata, cele doua incaperi sunt asezate la dreapta si la stanga unei tainice tinde care duce undeva in spatele casei, spre cerdacul unde, uitandu-se "pe cerul plin de minunatii", Eminescu ii povestea lui Creanga "atatea lucruri frumoase".
Bojdeuca de casuta", cum o numeste insusi marele povestitor Ion Creanga, cu o perspectiva incantatoare spre dealurile Ciric si Sorogari, cu acoperisul lasat si batut in dranita adusa de la Neamt, cu prispa si cerdac, inconjurata de flori si arbori, pastreaza si astazi aceeasi fermecatoare ambianta intocmai ca-n vremurile de odinioara, constituind un loc de popas si meditatie, de intoarcere la propriul nostru inceput.
Bojdeuca de casuta", cum o numeste insusi marele povestitor Ion Creanga, cu o perspectiva incantatoare spre dealurile Ciric si Sorogari, cu acoperisul lasat si batut in dranita adusa de la Neamt, cu prispa si cerdac, inconjurata de flori si arbori, pastreaza si astazi aceeasi fermecatoare ambianta intocmai ca-n vremurile de odinioara, constituind un loc de popas si meditatie, de intoarcere la propriul nostru inceput.
Curtea Bojdeucii e pazita de bustul de granit al povestitorului, realizat de Iftimie Barleanu in 1968 precum si de o statuie realizata de studenti ai Academiei de Arte plastice.
Langa Bojdeuca o cladire spatioasa adaposteste o biblioteca si o expozitie documentara ce ilustreaza drumul vietii lui Creanga: scolar, preot, invatator, scriitor, precum si colectia revistei "Convorbiri literare".

Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bojdeuca_lui_Ion_Creang%C4%83
http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzee/muzeul-ion-creanga-bojdeuca-9/
http://www.turism-iasi.ro/index.php?id=62
http://adevarul.ro/locale/iasi/bojdeuca-ion-creanga-iasi-locul-povestile-amintirile-acasa-foto-1_50ad945a7c42d5a66397a051/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu