miercuri, 15 mai 2013

Cum invatam culorile?





Invatarea culorilor este o etapa importanta in dezvoltarea copilului. Incepand cu varsta de 18 luni, este perfect capabil sa distinga toate nuantele... Dar, numai incepand cu 3 sau 4 ani va intelege ca toate aceste tente diferite au un nume.

In jurul varstei de 3 ani, copilul incepe sa identifice culorile.

De la 3 la 5 ani
Invatarea culorilor incepe din grupa mica de gradinita si incepand cu varsta de 3-4 ani, copilul invata sa recunoasca si sa numeasca culorile primare: rosu, albastru, verde, galben.

La 5 ani
Incepe sa numeasca culorile putin mai complicate: de exemplu, rozul, violetul, griul sau maroul. Putin mai tarziu perceptia sa se va ascuti si va fi capabil sa faca diferenta intre doua nuante apropiate cum ar fi maroul si bejul.
Trebuie intai sa treaca printr-o etapa cu totul normala: in care raspunde totdeauna cu aceeasi culoare, indiferent daca i se arata ceva galben sau albastru. El reactioneaza "conditionat", adica repeta ceea ce I s-a spus.
Pentru un copil, ideea de a asocia o culoare cu un cuvant este dificil de inteles. Este vorba despre un concept neutru, abstract, imposibil de asimilat pentru un micut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu